Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.05.2011 03:13 - За чалгата.
Автор: marlyn Категория: Други   
Прочетен: 8077 Коментари: 2 Гласове:
5

Последна промяна: 23.03.2012 22:25


Споделям  едно много кратко есе, което преди десет или единадесет години прочетох във  вестник "ТРУД", на страница  "Общество". Есе което силно ме впечатли, което беше писано за тогавашното време - България в разгара на прехода, с вилнеещите мутри и  с процъфтяващата чалга индустрия, и което е актуално мисля си и днес. Просто защото прехода е още тук...:)

 

За чалгата!!!

Чалгата е рожба на прехода. Чалгата не като вид музика, а като начин на живот. Тя предлага определена лесно разбираема ценностна система, която бързо се налага в обществото. От текстовете и клиповете на песните разбираш какво и как да сториш, за да живееш по-добре. Това, че си красив, моментално те изстрелва в по-предни позиции и може да се каже, че е достатъчно, за да понатрупаш пари. Важното е не какъв си като характер и личност, а как изглеждаш. А за мъжете става още по-сложно, защото те трябва да са подплътени и с набъбнал портфейл.
Това на всички е ясно. Kакто е ясно, че повечето подрастващи седят пред телевизора, гледайки последния клип на най-новата поп-фолк звезда и така решават с какво да се облекат, как да се държат по улиците.
imageА всичко започва от тези малки знаци - дрехи, грим, прическа, за да се стигне до формирането на характера. Фройд разделя личността на три начала - То, Аз и Свръх Аз. Свръх Аз-ът представлява сбор от ценности, а в То се намират инстинктите - за удоволствие и самосъхранение. Задачата на Аз-а е да балансира между двете и да достигне до компромис. Когато влиянието на Свръх Аз-а е занижено, логично водеща роля за формирането на личността започва до играе То.Така поради липсата на изградена и наложила се в обществото ценностна система, действията на хората са подчинени на стремежа към удоволствие и самосъхранение.Чалгата се явява като източник на модел за поведение, начин на разбиране на света. Тя лесно се възприема и е достъпна за всички, което допринася за масовостта на явленито.
Въпросът е до какво води това? Дали оказва отрицателно, положително или въобще не оказва влияние на начина ни на живот?Oсновите на една държава се коренят в културата и образованието. Те изграждат отделната личност и допринасят за формирането на активно гражданско общество, което е способно да защитава интересите си. Когато те не са на нужното ниво, съвсем логично е, че и страната не е.Когато най-важното за теб е как изглеждаш и колко пари имаш, не се интересуваш как ще получиш желаното, нито как ще се отрази това на останалите.Поради тази причина смятам, че този "феномен" оказва негативно влияние на развитието на държавата ни. Чалгата е рожба на прехода, на преминаването от една ценностна система в друга.Поради факта, че все още господстващите идеали в обществото са "размито" понятие, тя продължава да е модел на живот. Докато не бъде изградена и наложена нова йерархия на ценностите, това ще продължава да е така.
    В тоя ред на мисли, преди време - може би година, две . Една сутрин докато си пиех кафето и телевизора все още гледаше сънената ми мутра. По някакъв сутрешен блок, Андреа - (русата от снимката горе), заяви че всички фолк-звезди трябвало да бъдат красиви, защото виждате ли,  те били еталон за подражание !?!?!  Едва ли бих желал дъщеря ми да има точно тази визия, характер и поведение, но като вървя по улиците, често се сблъсквам с малолетни Андреи, Анелии, и т.н. Все момиченца на видима възраст 10 -15 години, които пригласят на пеещия телефон: "...искам с теб да правя секс..." или подобни текстове.
Наистина Докато не бъде изградена и наложена нова йерархия на ценностите, това ще продължава да е така.




Гласувай:
5



1. hristo27 - Напълно те подкрепям. Аз също не ...
06.05.2011 20:19
Напълно те подкрепям.
Аз също не обичам чалгата!
Весели празнични дни!
цитирай
2. lostov - Чалгата е нещо ужасно...
10.05.2012 18:36
... няма да задълбавам в това загнило до мозъка на костите си ...нещо. Дано скоро му отмине модата...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: marlyn
Категория: Други
Прочетен: 29213
Постинги: 3
Коментари: 5
Гласове: 23
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930